keskiviikko 22. helmikuuta 2017

Gesterby: kuvismatikkaa, talvea ja värejä!


Tammikuussa rikastimme lasten kanssa Tikankolon oppimisympäristöä.

Kävin lasten kanssa läpi pienryhmissä geometrian käsitteitä neliö, ympyrä ja kolmio. Lapset leikkasivat muotoja itse valitsemistaan väripapereista - tämä oli hyvää harjoittelua saksien leikkaamisen suhteen. Tämä tehtävä sai kipinän myös havainnoistani, kuinka lapset tarvitsivat harjoitusta saksille leikkaamisessa.

 Peruskuvioita oli helpompi leikata ja lasten mielikuvitus heräsi rakentamaan kuvioista erilaisia rakennuksia, aluksia - ja kaikkea mitä mieleen tuli. Eräs poika keksi rakentamaan muodoista "juna-aseman". Miten hienoa luovuutta! Geometristen muotojen maailmassa tutkimme yhdessä mm. Kandinskyn ja Miron kuvia.

Tämä tehtävä osoittautui monipuoliseksi, sillä työskentelyn ohella juttelimme käsitteistä "päällä, alla, takana ja vieressä".


Taustapaperi oli myös hyvä ratkaisu. Kun lapset kirjoittivat nimeään, tuttu lyijykynä ei näkynytkään paperilla. Tämä havainnon myötä pohdimme yhdessä muita ratkaisuja.

Suomenkieltä harjoitteleville lapsille tässä työskentelyssä tuli paljon hyvää sisältöä: kuviot, värit sekä paikkojen käsitteet.

Eri värisiä geometrisiä muotoja on laminoitu ja kiinnitetty 
sinitarralla Tikankolon seinälle. Lapset voivat
rakentaa niistä päivittäin erilaisia sommitelmia.
Näin kertaamme jatkuvasti tämän kuvataideleikin käsitteitä.



Viimein tuli lunta! Lapset pääsivät maalaamaan tuttujen ja vieraampien kavereiden kanssa yhteismaalauksia. Ensin juttelimme, mitä talvella on kiva tehdä ja sitten siirryttiin maalaamaan.



Ohjaan taidepedagogityöni ohella vauvoille ja taaperoille värikylpyhetkiä, joissa pienet maalaavat aina suurelle paperille, joka on levitetty lattialle. Käytän paljon taidepedagogin työssäni samaa metodia. Isommat lapset juttelevat luontevasti toisilleen tekemisen yhteydessä, jatkavat toistensa kädenjälkeä ja saavat yhteisiä oivalluksia ja onnistumisenkokemuksia.

Yhteismaalaukset ovatkin usein lasten keskinäistä sosiaalista taideleikkiä. Yhteismaalaamisen ja piirtämisen tavoitteena on myös rikastuttaa ja kehittää lasten suomenkieltä. Puhuminen on luontevampaa, kun kaverit tekevät samaa hommaa. Se ei jännitä samalla tavalla, kun kynä tai sivellin luo samalla jotain uutta paperille ja ilmapiiri on rento.

Tammikuussa järjestimme perheillan, jossa perheet saivat tulla pelaamaan erilaisia pelejä ja osallistumaan yhteisteoksen toteuttamiseen. Syksystä lähtien lasten vanhemmat ovat tuoneet eri värisiä korkkeja yhteiseen keräykseen. Suuri kiitos vanhemmille! Näistä korkeista syntyikin kierrätystaidemobile päiväkodin aulaan.

Perheillan jälkeen jatkoimme mobilen tekemistä päiväkodin arjessa. Lapset itse hakkasivat vasaralla ja naulalla reiän korkkiin, jonka läpi pujotettiin rautalankaa, lisää korkkeja ja pillinpätkiä. Oli ilo antaa lapsille vastuuta. "Ne olikin noin taitavia!" Suurin osa lapsista otti ohjeistamisen jälkeen näppärästi vasaran käteen ja alkoi hakkaamaan innoissaan reikiä korkkeihin. Saimme polkupyörän vanteen osaksi teosta päiväkodin eskariopelta - kiitos! Nimesimme työskentelyn ohella korkkien värejä ja lajittelimme niitä värien mukaan.






Joillekin suomenkieltä harjoitteleville lapsille värien muistaminen on kaivannut konkreettista kertaamista. Tein tästä syystä lapsille värieläimet Tikankolon seinille. Tämä tuottikin hienosti tulosta! Huomasin, että oppimisympäristön rikastaminen kannattaa, sillä lapset imevät jatkuvasti vaikutteita - myös tiedostamattaan.

2 kommenttia:

  1. Ihana lukea tätä blogia ja katsella kuvia, joista oma lapsi voi sitten vielä kertoa tarkemmin. Meidän tytölle on jäänyt paljon hyviä muistoja kuvataiteen tekemisestä ja kokemisesta. Huomaan myös, että hänelle on alkanut kehittyä vahvaa estettistä silmää. Kerran huudahti tunteikkaasti, kuinka ihana on taivaanrannan punainen ja tänään tokaisi kuinka hauskasti sukat sopii housujen väriin. On myös oppinut hyvin hienomotorisia taitoja. Luovuuden ja itseilmaisun kehittyminen kantavat varmasti pitkälle näillä lapsilla, jotka pääsevät nauttimaan taidepedagokiikasta päiväkodissaan. Kiitos hyvästä työstä!
    - Emmi

    VastaaPoista
  2. Hei Emmi, kiitos palautteesta! Tämä kehitysvaihe lapsuudessa on ihanteellinen luovuudelle ja sen rikastuttamiselle. Lapset nauttivat ja leikkivät taiteen äärellä, eikä heillä ole kovia suorituspaineita. Ihana kuulla, että meidän työtä arvostetaan❤️

    VastaaPoista